top of page

ÉRDEKESSÉGEK

2022_0630_painting.jpg

Miért nem eszi meg sok ARFID-os gyerek a gyümölcsöket, zöldségeket?

A képen jól látható, hogy mi áll emögött. A gyümölcsök, zöldségek állaga, íze, kinézete minden alkalommal más lehet, és ezt még a legjobb szándék sem védheti ki. A különféle kekszek, készételek, gyorséttermi ételek ugyanakkor mindig, mindenhol ugyanolyan kinézetűek, állagúak és ízűek. Ez teszi olyan vonzóvá sok ARFID-dos számára őket, a kiszámíthatóságuk.

arfid.info.JPG
arfid_keksz.jpg

BIZTONSÁGOS ÉTELEK

Biztonságos èteleknek nevezzük azokat az ételeket, amelyeket az ARFID-os gyermek/személy elfogyaszt. Ezek àltalàban homogèn àllagú, nagyon gyakran szilàrd, ropogós dolgok. Megfigyelhető a “màrkahűsèg” is, sokszor ragaszkodnak egy bizonyos màrkàhoz az adott élelmiszerrel kapcsolatban is. Hasznos a biztonsàgos ètelekről listát kèszíteni, hogy tisztàban legyünk vele, hàny van belőlük, ès jó esetben kiindulópontot jelenthetnek a bővítéshez.

SZENZOROS ÉRZÉKENYSÉG

A szenzoros érzékenység hátterében álló okok részben biztosan genetikusak, de még nem tudjuk biztosan, mi miatt alakul ki. 

Részben öröklött módon több ízlelőbimbóval rendelkezik az egyén, így akár szuperízlelő is lehet, és kerülheti a keserű ízű ételeket, pl. zöldségeket. Az ételpreferenciának evolúciós előnye lehet, hiszen pl. a gyümölcsök, húsok voltak a legnagyobb valószínűséggel mérgezőek, amikor őseink gyűjtögettek, vadásztak.

arfid_szenz_erz.jpg
arfid_szenz_rez_2_edited.jpg

HOGYAN TARTHATJA FENT A KORLÁTOZÓ-ELKERÜLŐ DIÉTA ARFID-OT?

  1. Ha mindig ugyanazokat az ételeket esszük, az az új ételek ízét még inkább mássá, furcsává teszi.

  2. Bizonyos tápanyaghiányok megváltoztathatják az ételek ízét, még kevésbé vonzóvá téve az új ételeket.

  3. Ha mindig csak ugyanazt az ételt eszed, megunod, és egyre kevesebbet fogsz enni belőle, még tovább korlátozva az étrendedet.

  4. A nagyon korlátozott étrend komoly egészségügyi problémákat okozhat. A magas zsír- és cukortartalmú ételek túlzott mértékű fogyasztása növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. A nem preferált ételek elkerülése, mint pl. zöldségek, gyümölcsök, bizonyos fajta rákbetegségek kockázatát növeli.

  5. Nehéz lehet másokkal együtt enni, ami arra kényszeríthet, hogy kihagyj alkalmakat, amikor új ételeket ismerhetnél meg.

FÉLELEM A NEGATÍV KÖVETKEZMÉNYEKTŐL

Negatív következmény lehet az evés esetében a hányinger, hányás, fuldoklás, allergiás reakció, gasztrointesztinális kényelmetlenség érzés, vagy más hasonlók. Tipikusan azt az ételt, vagy azt a típusú ételt kezdik el kiszorítani az étrendjükből az ARFID-os személyek, ami a traumatikus epizódhoz kapcsolódott. De ugyancsak nagyon gyakori eset, hogy olyan sok ételt nyilvánítanak nem biztonságossá, hogy szinte semmi nem marad, amit megehetnének. Az ilyen gyerekek/személyek gyakran biztonsági intézkedéseket vezetnek be, pl. elkezdenek nagyon kis adagokat/nagyon kis falatokkal enni, mert úgy gondolják, ez rövid távon megvédi őket, de végeredményben csak ront a helyzetükön. 

A másik ördögi kör: Mi történik, ha egy rossz tapasztalat  után elkezdesz még óvatosabbá válni az evéssedel kapcsolatban?

arfid_chips.jpg
arfid_noodle.jpg

MI TÖRTÉNIK, HA KORLÁTOZOD AZ ELFOGYASZTOTT ÉTEL MENNYISÉGÉT?

Az, hogy mennyire érzed magad éhesnek, és hogy mennyire okoz élvezetet az evés, részben genetikailag meghatározott. 

 A nagyon kis adagok fogyasztása ahhoz vezethet, hogy túl gyorsan telítettnek érzed magad, még akkor is, ha valójában nem fogyasztottál elég kalóriát.

 A rendszeres étkezések hiánya az éhségérzet eltompulásához vezethet, különösen, ha hosszú időszakokat töltesz étkezések nélkül.

 A túl kevés étel fogyasztása túlzott telítettségérzéshez vezethet, amikor megfelelő mennyiséget eszel, mivel a gyomrod térfogata/befogadóképessége csökken.


Hogyan tartja fent a kevés evés az ARFID-ot?


Még ha másoknál kisebb étvággyal születtél is, a kevés evés még tovább csökkenti az étvágyadat. Még inkább így van ez, ha még az elfogyasztott ételek listája is korlátozott. Ha kis számú ételt eszel meg, az tovább rontja az esélyét, hogy elegendő ételt fogyassz el, mivel ha mindig ugyanazt eszed, unalmassá válik, és még kevesebbet fogsz enni.

Rossz hangulatot, irritabilitást, szorongást, apátiát, koncentrációs nehézségeket, társas izolációt élhetsz meg. Ezen kívül jelentős súlycsökkenést, csontritkulást, a menstruáció elmaradását, izomvesztést, alacsony szívritmust, vagy más betegségeket okozhat.  

bottom of page